Orzechy nerkowca to jedne z najpóźniej odkrytych przysmaków – dopiero w poprzednim stuleciu dowiedziono, że są jadalne. Przez swój słodki i delikatny smak uznawane są za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Jednocześnie są jedynymi, których nie kupimy bezpośrednio w łupince.
Nerkowiec rośnie na drzewie, zwanym nanerczem zachodnim, ale jest on niejako doczepiony do owocu tego drzewa, tytułowanego potocznie jabłkiem. W łupinie owego jabłka kryje się wyłącznie jeden orzech. Pozyskanie orzechów nerkowca nie jest zatem łatwą sprawą. Wszystkie etapy jego przygotowania do sprzedaży wykonywane są ręcznie, a nerkowce zanim trafią na nasze stoły, przemierzają dziesiątki tysięcy km.
Orzechy nerkowca Bakalland to dorodne, delikatne orzechy o nienagannej skórce. O wysokiej jakości świadczy również ich chrupkość oraz charakterystyczny, nieco maślany smak. Cechują się także niezwykłymi właściwościami – dzięki zawartości cynku i miedzi poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Są zatem idealną propozycją na wartościową przekąskę. Coraz częściej wykorzystywane są również w kuchni – jako dodatek do makaronów, mięs czy zup. Niezależnie w jakiej postaci występują, nerkowce uwielbiane są przez liczne rzesze smakoszy.