Mieszanka orzechów to bogactwo witamin i minerałów
Orzechy to niezwykle wartościowy element codziennej diety człowieka, znany od setek tysięcy lat.
Orzechom włoskim, które były podstawą diety Króla Salomona, ze względu na ich kształt przypominający mózg, od wieków przypisuje się niezwykłe działanie.
Są cennym źródłem potasu wzmacniającego układ nerwowy oraz mięśnie.
Od pradawnych czasów doceniano również niezwykłe walory orzechów laskowych.
Dzięki bogactwu witaminy B1 czy żelaza uchodzą za eliksir młodości i gwarant długowieczności.
Podobne walory przypisywane są migdałowi, który ze względu na smak i zawartość minerałów, znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach oraz kosmetyce.
Wapń, potas i witamina E sprawiają, że migdały powinny się znaleźć w diecie osób aktywnych.
Mimo, że orzechy nerkowca to jedne z najpóźniej odkrytych przysmaków, pod kątem odżywczym nie odbiegają od poprzedników. Stanowią znaczące źródło witaminy B6 oraz cynku, przyczyniających się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.